Enne köögiprojekti lähteülesande koostamist mõtle algatuseks läbi, millist rolli köök täitma hakkab ja kes seda kasutavad. Kui palju sa köögis ise kokkad? Kas köögis peab olema koht, kus süüa? Kas ka külla tulnud sõbrad peavad kööki ära mahtuma?
Pane kirja kõik asjad, mida sa köögis teha tahaksid ja selleks vajaminev tehnika. Esmavajaliku pliidi ja külmkapi kõrval võivad toimetamist hõlbustada nõudepesu- ja kohvimasinad, auru- ja mikrolaineahjud, soojendussahtlid ja veel hulk erinevaid masinaid. Paljud neist saab köögimööbli sisse ehitada.
Hinda kriitilise pilguga, kas kõik su soovid kööki ka ära mahuvad ja mõõda ruum üle. Märgi üles akende ja uste paiknemine, samuti vee, kanalisatsiooni, elektri, gaasi ja ventilatsiooni ühenduskohtade asukohad. See on oluline, sest neid nihutada on kallis, kui mitte võimatu. Enne köögimööbli valmistamist tuleme mõõdame ka ise ruumi üle, kuid esialgse disaini loomisel on hea kui need andmed on juba võimalikult täpsed.
Pea meeles, et mõnusa toimetamise eelduseks on piisava tegutsemisruumi ja panipaikade olemasolu. Planeeri vähemalt üks jooksev meeter tööpinda toiduvalmistamiseks. Mida rohkem, seda parem. Viimane kehtib ka kappide kohta. Kappide, sahtlite ja tehnika ette ürita jätta vähemalt 1,2 meetrit ruumi, muidu ei mahu uksi ja sahtleid avama.
Mängi läbi erinevad köögi põhiplaani variandid. Nurgaga köök ei ole ainumõeldav lahendus ning köögi keskel trooniv saar on küll popp, aga ei kipu tihti ära mahtuma.
Planeerimisel on soovitav jälgida, et valamu, külmkapp ja pliit ei jääks üksteisest liiga kaugele, sest muidu kujuneb kokkamisest üks suur ringijooksmine.
Ära unusta elektrit. Köögis ei ole kunagi piisavalt pistikupesi ja tööpinnad pole kunagi liigselt valgustatud. Pigem plaani üle. Hilisem juhtmete juurde vedamine ja peitmine on tüütu ja tihti keeruline.
Kui see töö tehtud, vaata kõik uuesti üle ja kaalu oma valikud põhjalikult läbi. Sul peaks nüüd olema oma tulevasest köögist piisavalt selge ettekujutus, et köögimööblit ja -tehnikat hankima asuda.
Veel viimane soovitus – soeta nii hea köögitehnika, kui võimalik. Marmorist tööpind ja tammepuust uksed ei korva nõudepesumasina puudumist.
Pane kirja kõik asjad, mida sa köögis teha tahaksid ja selleks vajaminev tehnika. Esmavajaliku pliidi ja külmkapi kõrval võivad toimetamist hõlbustada nõudepesu- ja kohvimasinad, auru- ja mikrolaineahjud, soojendussahtlid ja veel hulk erinevaid masinaid. Paljud neist saab köögimööbli sisse ehitada.
Hinda kriitilise pilguga, kas kõik su soovid kööki ka ära mahuvad ja mõõda ruum üle. Märgi üles akende ja uste paiknemine, samuti vee, kanalisatsiooni, elektri, gaasi ja ventilatsiooni ühenduskohtade asukohad. See on oluline, sest neid nihutada on kallis, kui mitte võimatu. Enne köögimööbli valmistamist tuleme mõõdame ka ise ruumi üle, kuid esialgse disaini loomisel on hea kui need andmed on juba võimalikult täpsed.
Pea meeles, et mõnusa toimetamise eelduseks on piisava tegutsemisruumi ja panipaikade olemasolu. Planeeri vähemalt üks jooksev meeter tööpinda toiduvalmistamiseks. Mida rohkem, seda parem. Viimane kehtib ka kappide kohta. Kappide, sahtlite ja tehnika ette ürita jätta vähemalt 1,2 meetrit ruumi, muidu ei mahu uksi ja sahtleid avama.
Mängi läbi erinevad köögi põhiplaani variandid. Nurgaga köök ei ole ainumõeldav lahendus ning köögi keskel trooniv saar on küll popp, aga ei kipu tihti ära mahtuma.
Planeerimisel on soovitav jälgida, et valamu, külmkapp ja pliit ei jääks üksteisest liiga kaugele, sest muidu kujuneb kokkamisest üks suur ringijooksmine.
Ära unusta elektrit. Köögis ei ole kunagi piisavalt pistikupesi ja tööpinnad pole kunagi liigselt valgustatud. Pigem plaani üle. Hilisem juhtmete juurde vedamine ja peitmine on tüütu ja tihti keeruline.
Kui see töö tehtud, vaata kõik uuesti üle ja kaalu oma valikud põhjalikult läbi. Sul peaks nüüd olema oma tulevasest köögist piisavalt selge ettekujutus, et köögimööblit ja -tehnikat hankima asuda.
Veel viimane soovitus – soeta nii hea köögitehnika, kui võimalik. Marmorist tööpind ja tammepuust uksed ei korva nõudepesumasina puudumist.